Category mobile

Kursus Android Flutter 2020

Sticky post

Kursus Android Flutter seterusnya: June 2020 Lokasi: FSTM KUIS ( Maps bit.ly/mapfstm )Info: wasap.my/60129034614 Sinopsis: Peserta akan dilatih membangunkan applikasi mobil multi-platform menggunakan Flutter dan Android Studio. Flutter merupakan SDK yang diusahakan oleh Google untuk menambah keupayan multi-platform. Hasil daripada… Continue Reading →

‘Easter Egg’ di Google Search!

Korang bosan? Jom try ‘easter egg’ atau benda yang tersembunyi bila korang guna Google Search. Jom cuba dan lepas ni boleh kagumkan kawan-kawan korang. 😉 Maksud Easter Egg dalam dunia IT adalah perkara tersembunyi dalam sesebuah perisian atau game. Korang… Continue Reading →

4 APLIKASI UNTUK MEDIA SOSIAL ANDA NAMPAK “COOL”

Maybe korang ada yang tercari-cari app yang “easy” untuk korang gunakan di kandungan media sosial yang menampakkan social media korang lebih unik. Kesemua app ini senang untuk dikendalikan dan bukanlah app yang memerlukan kepakaran dalam mereka-bentuk. Korang dapat meletakkan efek… Continue Reading →

Kursus Ionic Malaysia 2020

September 2019 – selepas 10 tahun dengan Android Studio kami decide untuk explore satu lagi tools baru dalam hybrid multiplatform development. Selepas explore Flutter & ReactNative cuba lagi satu IONIC.
.
Penulis adalah pensyarah di Jabatan Sains Komputer, FSTM KUIS. Khirulnizam telah menjadi pengajar/trainer Programming semenjak 1999. Bermula dengan C, Java, Visual Basic, PHP & MySQL. Sekarang lebih berminat dengan MVC framework (masa depan pengaturcaraan) seperti Android Studio, Bootstrap, Laravel, dan IONIC. Bermula 2020 beliau akan fokus dengan IONIC sebagai mobile frontend dan Laravel sebagai backend.

5 APLIKASI YANG WAJIB ADA UNTUK ORANG YANG SUKA TRAVEL!

Hey what’s up guys? Anda bosan duduk di rumah? Anda seorang yang suka travel? Anda mahu merancang percutian dengan kawan-kawan atau keluarga tapi malas untuk keluar rumah? Post ni sangat sesuai untuk anda. Apa guna pakai smartphone canggih kalau anda… Continue Reading →

How can a Malay learn basic Russian language? (app)

Sticky post

Introduction to Russian Language app (Kit Asas Bahasa Rusia’) was developed as a way to learn Russian language through Malay language. The main objective of the development of this mobile application is to create an interactive language learning app which incorporates various multimedia elements inside it such as graphics, animation and sound to aid learning. The target user is mainly for native speakers of Malay language and being literate, regardless of what ages. The mobile app is developed for the Android operating system only. This application is developed using Adobe Animate CC, Adobe Photoshop Cc, Adobe Illustrator CC and Adobe Audition CC software with the aid of many resources from websites, books and individuals. The mobile application is successfully published and now available in Google Play. It has also received positive feedbacks and ratings from users.

Upload Gambar di Instagram Guna LAPTOP!

Korang mesti suka main Instagram (IG) kan? So kadang-kadang mesti rasa macam leceh setiap kali nak transfer gambar kat phone untuk upload dekat IG. Ni kitorang nak share rahsia ni, rahsia yang memudahkan korang. Haa nak tahu rahsia apa. Meh… Continue Reading →

TIPS PALING MUJARAB UNTUK LAJUKAN LAPTOP ANDA! (99.99% BERKESAN)

Assalamualaikum semua. Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini. Saya faham mesti anda semua geram bila nak buat kerja tapi laptop lembab seperti otak anda. Jangan risau, kami ada penyelesaiannya! Saya akan berkongsi dengan anda semua 6 TIPS MAGIK yang… Continue Reading →

Ubah gambar yang nampak LEMAUU jadi WOWW lepas edit guna apps ni

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca sekalian. Jadi dalam artikel ini saya nak ajarkan macam mana kita nak edit gambar yang nampak macam baru keluar dari zaman batu tu jadi macam baru turun dari kayangan. Sebelum tu ! Pemilihan… Continue Reading →

« Older posts

© 2020 FSTM KUIS — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑

0Shares