fstm.kuis.edu.my/blog

Dah habis praktikal tapi syarikat taknak lepas – Alumni FSTM KUIS

Sticky post

Bila skill dah padu syarikat pun rindu, Pergh… Pelajar Diploma Teknologi Maklumat (Multimedia) FSTM KUIS diserap bekerja semasa latihan industri. Tahniah MUHAMMAD FADHIL BIN AHMAD NAPIS sekarang bertugas di Ocean Nexus Sdn Bhd. Beliau merupakan sebahagian daripada team pembangunan front-end… Continue Reading →

Kursus Laravel – Khidmat Komuniti FSTM

Sticky post

Kursus Laravel khidmat komuniti FSTM Laravel, dua hari sahaja. Bersama trainer Khirulnizam Abd Rahman.

Cloud9 of fstmkuis – 1st Runner-up NxDefender 2018 Cyber Security Competition

Sticky post

Taman Teknologi Bukit Jalil, 22 Nov 2018 – Alhamdulillah. Tahniah team cloud9 of #fstmkuis tempat kedua pertandingan akhir Cyber Security Competition di APU hari ini. Pertandingan anjuran MDEC & LE Global Services Sdn Bhd. Pemenang tempat pertama, kedua dan ketiga berkongsi jumlah… Continue Reading →

Kursus Komputer / ICT Percuma

Sticky post

Kami ingin berkongsi ilmu dengan masyarakat sekitar melalui kursus komputer /ICT khidmat komuniti secara percuma! *Kami bersedia untuk menganjurkan kursus selama 1 atau 2 hari. Boleh buat di tempat anda atau di KUIS. Sekiranya venue di luar Lembah Kelang mohon… Continue Reading →

Program Pengajian di FSTM KUIS

Sticky post

FSTM dahulunya dikenali sebagai Jabatan Sains Informasi dan Multimedia (JSIM) pada tahun 1999. Pada Mac 2004, JSIM dinaiktaraf kepada Sekolah Pengajian yang dikenali sebagai Sekolah Teknologi dan Sains Informasi (STSI). Pada tahun 2011 penstrukturan semula telah dilakukan dengan nama Fakulti… Continue Reading →

Punca Website Anda Kurang Pelawat

“Sis Fiya, saya sedih lah kenapa laman web saya tak ramai pelawat. Sampai dah naik ‘bersawang’ dah ” – ramai mengadu dekat sis tentang website mereka kurang pelawat. Okay jangan sedih-sedih, sis Fiya ada jawapannya.   1) Design terlalu over… Continue Reading →

LAPTOP TERBAIK 2018

Laptop-laptop terbaik 2018 jika anda ingin membeli laptop: 1. Dell XPS 13 – Best Laptop Overall Ciri-ciri hebat laptop ini Mempunyai skrin yang luas dan serta kecil dan ringan untuk dibawa ke kelas Hayat bateri kekal berkuasa sehingga 8 jam,… Continue Reading →

Tips Kosongkan Telefon Dengan Selamat Sebelum Dijual

  Pada zaman yang serba canggih ini, telefon pintar sangat penting bagi masyarakat kerana sudah menjadi satu keperluan untuk kegunaan seharian kita. Tidak hairan setiap individu mempunyai keinginan untuk membeli dan menjual telefon pintar mereka setiap tahun. Bagi yang mahu… Continue Reading →

Basikal Dunia Baharu

Banyak perkara pada zaman kini berhubung dengan telefon pintar yang boleh dimiliki oleh setiap orang pada hari ini. Kini, basikal termasuk di dalam salah satu alat yang boleh membawa hidup anda lebih canggih dan berinovasi. Terdapat pelbagai jenis pilihan basikal… Continue Reading →

Peranan pengguna ( user roles ) dalam Laravel ACL

Kod lengkap projek Laravel kali ini InsyaAllah dah siap dan boleh muat-turun dari  GITHUB – https://github.com/khirulnizam/lara_acl  , cuma tutorial masih dalam proses pembangunan. Tuan/puan sila bookmark dulu, kami akan umumkan bila sudah siap. Templet Bootstrap untuk admin dasboard/panel diubahsuai dari SB-ADMIN. Telah… Continue Reading →

Tips memilih laptop

Assalamualaikum dan selamat sejahtera yang membaca, terima kasih kami ucapkan kepada anda kerana mengunjungi blog kami ini. Adakah anda tidak tahu memilih laptop yang bersesuaian? Jom kita baca tips memilih laptop !! Membeli sebuah laptop adalah satu soalan yang yang… Continue Reading →

Tips-tips membersihkan hard drive laptop windows 7 dan windows 10.

  Haaaaiii !!! Asssalamualaikum… Haaa.. korang mesti pening kan sebab laptop korang dah mula ‘slow’ dan ‘hang’…??? Lagi-lagi bila time korang tak ada duit nak servis laptop korang. So , hari ini admin nak kongsi dekat korang beberapa proses untuk… Continue Reading →

5 insiden scam yang kerap berlaku di Internet

  Pernahkan anda mendapat pesanan mesej di telefon yang meminta anda untuk memindahkan sejumlah wang kepada pihak-pihak tertentu? Hati-hati dan anda wajib ketahui apa itu skam dan insiden yang telah berlaku melalui Internet agar anda semua tidak lagi terjebak dengan… Continue Reading →

Ios atau Android yang paling terbaik ???

IOS VS ANDROID       Telefon bimbit merupakan sebuah keperluan bagi setiap individu pada masa kini. Segala aktiviti harian boleh dilakukan dan dijalankan dalam telefon bimbit, bak kata pepatah ‘semuanya di hujung jari’. Oleh itu, pemilihan telefon bimbit yang… Continue Reading →

Tips berguna untuk pendrive yang bermasalah

Tips BERGUNA untuk mereka yang mengalami masalah PENDRIVE. Pernahkah terjadi kepada anda situasi apabila pendrive anda tidak boleh dibuka dan perlu diformat dahulu untuk membuka pendrive? Terdapat masalah-masalah lain? Anda harus membaca tips berguna ini !   Pendrive tak dapat… Continue Reading →

« Older posts

© 2018 fstm.kuis.edu.my/blog — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: