FSTM KUIS

Kursus Komputer / ICT Percuma 2020

Sticky post

Kami ingin berkongsi ilmu dengan masyarakat sekitar melalui kursus komputer /ICT khidmat komuniti secara percuma*! *Kami bersedia untuk menganjurkan kursus selama 1 atau 2 hari. Boleh buat di tempat anda atau di KUIS. Sekiranya venue di luar Lembah Kelang mohon… Continue Reading →

Python Training 14 Nov 2019

Sticky post

Python Training for Youth is designed to teach participants to learn Python programming in a real software development environment. Python is a general-purpose, versatile and modern programming language. The code is concise and easy to read, making it the best programming language to learn firstly. It’s very popular and used by top-tier organizations e.g. Google, Facebook, NASA and CIA. Learn to use it for everything from web development to software design and scientific computing applications.

Kursus Pengunaan Google Apps Menggantikan MSOffice

Sticky post

Kursus Google Apps Sinopsis: Peserta akan didedahkan dengan penggunaan aplikasi asas yang ada di dalam Google Suite (G Suite). G Suite merupakan aplikasi yang disediakan oleh Google untuk membolehkan pengguna melakukan proses editing, komen, dan view satu dokumen dalam satu masa yang sama… Continue Reading →

TAHNIAH CHAMPS – Uitm Capture the Flag & Forensic Challenge iCTFF2019

Sticky post

TAHNIAH CHAMPION Uitm Capture the Flag & Forensic Challenge 2019. Alhamdulillah sekali lagi pelajar2 Bach Networking FSTM KUIS mengusahakan bakat dalam pertandingan tersebut. TAHNIAH sifu Khairil Ashraf, bro Fareed, al Imran & Eizlan Ryu! Hackerz baik atau jahat? Apa kata… Continue Reading →

Srsko senang sungguh nak buat apps kamera guna Ionic

Sticky post

Bukan mati senang – mungkin boleh terjemah sangat mudah atau piece a cake. Kita cuba buat apps yang utilize kamera pada phone. Sebelum kita buat apps kamera, kepada yang tak biasa (beginner), sila rujuk setting asas dalam pembangunan Ionic pada… Continue Reading →

Kursus Laravel – Khidmat Komuniti FSTM

Sticky post

Kursus Laravel khidmat komuniti FSTM Laravel, dua hari sahaja. Bersama trainer Khirulnizam Abd Rahman.

Keselamatan Media Sosial & Kanak-kanak

Sticky post

Rata-rata kita bimbang dengan capaian gajet dan media sosial anak-anak kita. Kanak-kanak yang obsesif dengan gajet boleh menyebabkan perkembangan sosial dan psikologi mereka terencat. Remaja yang terlalu asyik dengan mobile gaming dan media sosial juga boleh menyebabkan mereka tidak gemar… Continue Reading →

How can a Malay learn basic Russian language? (app)

Sticky post

Introduction to Russian Language app (Kit Asas Bahasa Rusia’) was developed as a way to learn Russian language through Malay language. The main objective of the development of this mobile application is to create an interactive language learning app which incorporates various multimedia elements inside it such as graphics, animation and sound to aid learning. The target user is mainly for native speakers of Malay language and being literate, regardless of what ages. The mobile app is developed for the Android operating system only. This application is developed using Adobe Animate CC, Adobe Photoshop Cc, Adobe Illustrator CC and Adobe Audition CC software with the aid of many resources from websites, books and individuals. The mobile application is successfully published and now available in Google Play. It has also received positive feedbacks and ratings from users.

Pengalaman pelajar Diploma Multimedia belajar di FSTM KUIS

Sticky post

Bukan sekali, tapi berkali-kali. Student mana yang tidak rasa terharu bila mana Pihak Pengurusan, Dekan, Lecturer, Staf yang genuinely prihatin ajak jumpa. Whatsapp, mesej, call secara peribadi untuk tanya khabar dan nasihat, minta feeback, pendapat dan lain-lain? Make me wish,… Continue Reading →

Dah habis praktikal tapi syarikat taknak lepas – Alumni FSTM KUIS

Sticky post

Bila skill dah padu syarikat pun rindu, Pergh… Pelajar Diploma Teknologi Maklumat (Multimedia) FSTM KUIS diserap bekerja semasa latihan industri. Tahniah MUHAMMAD FADHIL BIN AHMAD NAPIS sekarang bertugas di Ocean Nexus Sdn Bhd. Beliau merupakan sebahagian daripada team pembangunan front-end… Continue Reading →

Degree Multimedia terbaik di KUIS

Sticky post

Assalamualaikum, hello everyone. Ni hao. Vanakem. Have a good day. Washuu Washuu (ni pengaruh cerita nur2 lah ni). Today i would like to share what is the “SPECIAL” for me about pursuing my study in Diploma Degree in Multimedia field…. Continue Reading →

Program Pengajian di FSTM , Kolej IT terbaik di KUIS

Sticky post

FSTM Kolej IT terbaik di KUIS – program diploma Sains Komputer, Diploma Multimedia dan Sarjana Muda / Degree, Sajarana Master IT, PHD IT

Android Studio Training and Free Modules

Sticky post

Android Studio and Google Firebase NEXT – 12th iteration Android Studio Training. Venue: Computer Lab 5, FSTM,KUIS ( maps http://bit.ly/mapfstm). Time 0900am – 5pm Open TO ALL Fee: RM30 for students, RM50 for public Registration queries  Khairul 0129034614 Pre-requisite: Good if you… Continue Reading →

Diploma Multimedia terbaik di KUIS

Sticky post

Dunia multimedia adalah dunia yang sangat menarik. Kalau melihat kepada aplikasi yang terhasil dari bidang multimedia ini betul-betul mengubah segenap aspek kehidupan seharian kita. Lihat sahaja bidang pengiklanan sekarang, dari mengiklan menggunakan poster, kini lebih ramai usahawan bertungkus lumus menghasilkan… Continue Reading →

Diploma Sains Komputer terbaik di KUIS

Sticky post

Eh eh eh? Sat sat.. hangpa dok cari tempat ngaji ka? Meh baca ni sat. Hangpa pernah dengar KUIS kan? KUIS memang sinonim dengan program Pengajian Islam, Program IT pun ada jugak. Di sini kami nak cerita pasai Diploma Sains… Continue Reading →

Mobile apps hybrid HTML5 + BootStrap + JavaScript, wrapper Phonegap

Sticky post

Training di UPNM paling mencabar di UPNM, GIG Economy Laravel backend dengan HTML Mobile frontend. Hampir 100 peserta. Trainer utama bro Khirulnizam & bro Mahmud, dengan 4 orang fasilitator. Alhamdulillah our team survived the challenge and still alive. UPNM, GIG… Continue Reading →

‘Easter Egg’ di Google Search!

Korang bosan? Jom try ‘easter egg’ atau benda yang tersembunyi bila korang guna Google Search. Jom cuba dan lepas ni boleh kagumkan kawan-kawan korang. 😉 Maksud Easter Egg dalam dunia IT adalah perkara tersembunyi dalam sesebuah perisian atau game. Korang… Continue Reading →

4 APLIKASI UNTUK MEDIA SOSIAL ANDA NAMPAK “COOL”

Mungkin masih ada yang tercari-cari aplikasi mudah untuk menghasilkan kandungan media sosial yang lebih menarik. Semua aplikasi ini mudah digunakan dan tidak memerlukan kepakaran dalam reka bentuk. Anda boleh menambah kesan khas daripada koleksi templat yang terdapat dalam aplikasi tersebut…. Continue Reading →

Risiko menggunakan Wi-Fi percuma

Sebagai salah satu ciptaan yang paling mudah dan teknik popular dalam penyetempatan dalaman, Wi-Fi menyediakan banyak perkhidmatan seperti yang sepatutnya. Anda boleh menyambungkan peranti anda tanpa rangkaian kabel, memantau perubahan suhu dalam masa nyata, mengawal rumah pintar, mengesan telefon anda… Continue Reading →

Laju ke 5G? Apa je best dengan 5G?

TL;DR: 5G mampu memberikan sehingga 150 kali ganda kelajuan daripada teknologi 4G! Jom imbau kembali secara ringkas… Korang pernah tengok tak cerita lama-lama, orang kaya-kaya duk pakai telefon besar gedabak yang ada antenna tu. Haa.. tu la teknologi awal-awal, 1G…. Continue Reading →

7 Apps Yang Boleh Tukar Imej ke Teks (OCR). Apps ke-2 Paling BEST!

Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera warga KUIS yang dicintai! Kita sebagai pelajar mesti banyak assignment yang nak kena selesaikan dengan segera kan? Jadi ada satu masa tu mesti macam letih nak taip semula teks yang ada dekat buku atau nota-nota… Continue Reading →

Duit poket dah kering? mari saya kongsi 5 Tips untuk “STUDENT” cari duit poket…..

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Kepada semua pembaca sekalian. Adakah anda seorang ”STUDENT”? Jadi dalam artikel ini saya nak ajarkan macam mana kita nak cari duit poket sebagai “STUDENT”.Perbelanjaan yang tinggi pada zaman ini membuat ramai pelajar berlumba -lumba mencari kerja… Continue Reading →

Virtual Realiti (VR) dalam Revolusi Industri 4.0 yang mungkin ramai yang masih tidak tahu!

Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera, Semoga anda yang membaca artikel ini sihat selalu. Hah artikel yang ingin kami kongsi kepada anda ini mungkin ada yang ramai tidak tahu. Anda semua tahu tak dunia kita ni dah masuk ke ambang revolusi… Continue Reading →

8 TIPS SEBELUM MEMBELI TELEFON PINTAR BAHARU

Hello guys!!! Assalamualaikum Sejak kebelakangan ini, terdapat banyak syarikat pengeluar telefon pintar yang berlumba-lumba melancarkan peranti masing-masing. Sebut sahaja, kelas peranti atau pertengahan, untuk bermain permainan video atau swafoto, semua jenis telefon pintar sudah tersedia di pasaran sekarang. Ia sering… Continue Reading →

Your’s Travel Guide #Muslim

Assalamualaikum, Hai traveller sekalian… Korang sedang merancang untuk travel ke luar negara ke tu? Pergi mana? Korea ke Jepun?  Okay, sebut sahaja melancong, pasti kita semua akan terasa teruja. Ya lah, siapa yang tak suka dapat peluang melancong ke luar… Continue Reading →

« Older posts

© 2019 FSTM KUIS — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑

87Shares