FSTM KUIS

Page 2 of 30

KOMUNIKASI PERSPEKTIF AL-QURAN & SUNNAH

Komunikasi merupakan elemen penting yang harus dikuasai oleh seorang pelajar yang bergelar mahasiswa. Hal ini kerana, setelah menceburi bidang pekerjaan majikan akan meletakkan kemahiran komunikasi sebagai salah satu kemahiran bukan teknikal yang perlu dikuasai oleh para pekerja yang ingin bekerja… Continue Reading →

Apa tu Kewartawanan Siaran? Ramai yang tidak tahu apakah itu kewartawanan siaran

Kewartawanan bermaksud usaha mengumpul bahan, menulis, menyunting dan menerbitkan bahan-bahan tersebut dalam akhbar, majalah, televisyen atau radio. Wartawan ialah orang yang bertugas dalam bidang kewartawanan, sama ada kewartawanan akhbar, majalah, televisyen atau radio. Terdapat dua jenis kewartawanan, iaitu kewartawanan cetak… Continue Reading →

KOMUNIKASI LISAN

APA ITU KOMUNIKASI LISAN????? Komunikasi lisan merupakan proses komunikasi yang menggunakan percakapan untuk menyampaikan maklumat kepada penerima. Perkataan komunikasi itu sendiri tentunya sangat tidak asing lagi untuk semua. Komunikasi sering kali digunakan dalam suatu interaksi bagi manusia dalam kehidupan seharian… Continue Reading →

Audio & Video Technology. What are those?

Audio & Video technology, or commonly known as AV, is a field that involves the usage of the technicalities of audio, and video. It mainly focuses on the art of producing a quality product that evolves from the integration of… Continue Reading →

How can a Malay learn basic Russian language? (app)

Sticky post

Introduction to Russian Language app (Kit Asas Bahasa Rusia’) was developed as a way to learn Russian language through Malay language. The main objective of the development of this mobile application is to create an interactive language learning app which incorporates various multimedia elements inside it such as graphics, animation and sound to aid learning. The target user is mainly for native speakers of Malay language and being literate, regardless of what ages. The mobile app is developed for the Android operating system only. This application is developed using Adobe Animate CC, Adobe Photoshop Cc, Adobe Illustrator CC and Adobe Audition CC software with the aid of many resources from websites, books and individuals. The mobile application is successfully published and now available in Google Play. It has also received positive feedbacks and ratings from users.

Tutorial Doodle art using Adobe Illustrator (beginners)

Apa itu doodle?? Doodle atau scribble adalah seni lukisan yang dilukis tanpa berfikir atau secara spontan. Mempunyai maksud tersendiri atau sekadar hobi. Senang cerita, contengan yang biasa dilukis oleh pelajar di buku latihan mereka. Itulah doodles!. Di sini saya akan… Continue Reading →

Tak perlu berlapar! Ini tips KURUS paling mudah.

Ha lapar ke tu? Tak payah susah-susah. Jom baca tips yang kitorang nak share ni. Ouh ha yang dari azali dah kurus pun boleh baca ok. Untuk kesihatan kita bersama jugak dan tak nak la nampak macam korang tak “up… Continue Reading →

Jom privasikan fail dalam komputer (Windows 10)

Hai korang!! Korang tahu tak macam mana kita nak selamatkan folder penting daripada kena ‘usik’ dengan orang lain? Haaa antaranya korang boleh privasikan fail korang. Zaman sekarang ni macam-macam boleh jadi, ala faham-faham jelah sekarang ni manusia ikut suka hati… Continue Reading →

Upload Gambar di Instagram Guna LAPTOP!

Korang mesti suka main Instagram (IG) kan? So kadang-kadang mesti rasa macam leceh setiap kali nak transfer gambar kat phone untuk upload dekat IG. Ni kitorang nak share rahsia ni, rahsia yang memudahkan korang. Haa nak tahu rahsia apa. Meh… Continue Reading →

« Older posts Newer posts »

© 2019 FSTM KUIS — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑

0Shares