FSTM KUIS

fstm.kuis.edu.my/blog

tips ict
Aiman Asyraf Nadzri

Adakah Bahaya Deep web??

Kawan-kawan selama ini kita seringkali dengar yang dark web itu bahaya dan menakutkan. Selepas korang baca ini mesti nak tahu lagi apa itu dark web. Apa Itu Dark web?? “Dark web” adalah sebahagian daripada website yang ada di Google, Yahoo,

Read More »
keselamatan
Webmaster FSTM

Bahaya icon shortcut

KLINIK PENDRIVE: Manusia, kebanyakannya ada sifat ingin tahu dan ingin mencuba. Tapi sekiranya selepas cucuk pendrive kat laptop atau pc, kemudian muncul icon shortcut seperti dalam gambar ni, sila: 1) tahan perasaan ingin tahu, dan 2) jangan sesekali mencuba untuk

Read More »
keselamatan
Webmaster FSTM

Ancaman penyangak cyber melalui wifi percuma

Ancaman penyangak cyber melalui wifi percuma.

PENGGUNA dan peniaga online terdedah dengan penipuan siber atau scammer melalui beberapa taktik digunakan penjenayah.
Pensyarah Fakulti Sains dan Teknologi Maklumat Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis), Khirulnizam Abd Rahman berkata, antaranya termasuk melalui penggunaan WiFi percuma yang mudah didapati di restoran mahupun tempat awam.

Read More »
web
Nfathiyah96@gmail.com

Punca Website Anda Kurang Pelawat

“Sis Fiya, saya sedih lah kenapa laman web saya tak ramai pelawat. Sampai dah naik ‘bersawang’ dah ” – ramai mengadu dekat sis tentang website mereka kurang pelawat. Okay jangan sedih-sedih, sis Fiya ada jawapannya.   1) Design terlalu over

Read More »
tips ict
ilham.gudemo@gmail.com

Laptop terbaik 2018

Laptop-laptop terbaik 2018 jika anda ingin membeli laptop: 1. Dell XPS 13 – Best Laptop Overall Ciri-ciri hebat laptop ini Mempunyai skrin yang luas dan serta kecil dan ringan untuk dibawa ke kelas Hayat bateri kekal berkuasa sehingga 8 jam,

Read More »
tips ict
hasibwah98@gmail.com

Tips Kosongkan Telefon Dengan Selamat Sebelum Dijual

  Pada zaman yang serba canggih ini, telefon pintar sangat penting bagi masyarakat kerana sudah menjadi satu keperluan untuk kegunaan seharian kita. Tidak hairan setiap individu mempunyai keinginan untuk membeli dan menjual telefon pintar mereka setiap tahun. Bagi yang mahu

Read More »
tips ict
16bt02008@student.kuis.edu.my

Basikal Dunia Baharu

Banyak perkara pada zaman kini berhubung dengan telefon pintar yang boleh dimiliki oleh setiap orang pada hari ini. Kini, basikal termasuk di dalam salah satu alat yang boleh membawa hidup anda lebih canggih dan berinovasi. Terdapat pelbagai jenis pilihan basikal

Read More »

Pengurusan Fakulti Teknologi & Sains Maklumat

“Kami mengalu-alukan kehadiran anda di FSTM KUIS”

Dekan
Dr. Mohd Shahrul Nizam Md Danuri