Isi kandungan kursus IOT

  • Arduino dan isyarat ESP
  • TetapanArduino & ESP
  • Hantar isyarat Arduino ke Internet
  • Simpan data Arduino ke pangkalan data
  • Visualisasi data pada web
  • Hubungi Kerul wasap.my/60129034614
kursus iot fstm kuis esp & pangkalan data online

Perkembangan IoT semakin meningkat dari hari ke hari. Potensi besar juga terhasil dari gabungan elektronik dan internet sekaligus memberi manfaat dalam kehidupan manusia. Walaupun di negara kita masih lagi belum menerima pembaharuan sebegini secara keseluruhannya, tetapi di negara-negara maju telah pun mula diperkenalkan dan dipraktis idea teknologi pintar dan baharu ini.

Teknologi IoT bersifat baharu dan lebih pintar dari yang sedia ada. Ia juga termasuk di dalam Revolusi Perindustrian Keempat teknologi (Rujuk: Industry 4.0) yang menjadi nama trend semasa automasi dan pertukaran data dalam teknologi. Ia termasuk sistem siber-fizikal, IoT, pengkomputeran awan dan pengkomputeran kognitif.

Sebelum terus ke topik utama, tahukah anda apakah IoT secara dasarnya?

Internet Of Things/Teknologi Peranti Pintar adalah sistem peranti pengkomputeran yang saling berkaitan, mesin dan mesin mekanikal dan digital, objek, haiwan atau orang yang disediakan dengan pengecam unik (UID) dan keupayaan untuk memindahkan data melalui rangkaian tanpa memerlukan interaksi antara manusia ke manusia atau komputer.

Berikut adalah antara contoh IoT yang digunakan di seluruh industri utama.

1. Industri Peruncitan dan pengurusan bekalan.

Industri ini adalah antara yang pertama dibuat secara “smart“. Digabungkan teknik pengiklanan berasaskan jarak dekat bersama Beacons dan teknologi pengurusan inventori pintar yang digunakan di Amazon Go no store checkout. Teknologi ini menggunakan Perkomputeran bervisi dalam gabungan algorithma (Deep Algorithm) dan sensor. Memudahkan sistem jualan dan belian di Pasaraya tanpa perlu beratur panjang.

 

Walau bagaimanapun, penggunaan peranti dan aplikasi IOT  di dalam bidang peruncitan tidak terhad kepada pengurusan membeli-belah dan retail. Peluang ini juga terbuka untuk restoran, perhotelan, dan perniagaan lain untuk menguruskan bekalan mereka dan menghasilkan manfaat yang lebih besar di masa akan datang.

Tambahan pula, ini mungkin memberikan penguasaan penuh kepada pensisteman bekalan dan mengurangkan penggunaan manusia. Ini membolehkan pemilik perniagaan untuk mengelakkan pesanan datang bertimpa-timpa tanpa persediaan dan menghadapi masalah teknikal, berkesan menyekat ahli-ahli yang menyalahgunakan keistimewaan mereka, dan juga menguruskan perbelanjaan logistik dan dagangan yang lebih baik.

Selain itu, QueueHop adalah salah satu contoh bagi penyelesaian kepada masalah kecurian sebagai satu IoT yang inovatif dalam sistem sekuriti. Tag pintar yang dilampirkan pada item yang dijual akan di ’unclip’ secara automatik hanya selepas pembayaran dibuat. Sistem mempercepat proses pembayaran dengan menawarkan keupayaan layan diri mudah alih dan membolehkan pemilik perniagaan menguruskan inventori mereka secara ‘real time’.

2. Smart Home (Automasi Kelengkapan Rumah)

Tidak mustahil untuk kita bangunkan teknologi kelengkapan rumah kepada sistem yang lebih advance dan memudahkan para pengguna. Dari peti ais, kipas, lampu, kepada sistem kawalan keselamatan rumah. Nest adalah yang antara peneraju utama dalam bidang ini. Dengan beberapa peranti pintar, termasuk Nest Thermostat, kamera dalaman dan penggera, syarikat itu membantu mengurus rumah dengan lebih baik.

Di samping persekitaran yang selesa di rumah, ia akan membantu menjimatkan pemanasan dan menggunakan tenaga dengan lebih cekap. Kamera Dalaman Tertutup dan Luaran bersama penggera asap dan CO menjadikan rumah lebih selamat.

Selain itu terdapat beberapa syarikat lain yang sedang mengusahakan teknologi Rumah Pintar ini. Antaranya adalah Apple Home Kit, Microsoft HomeOS dan banyak lagi. Juga terdapat beberapa peralatan pintar yang boleh dibeli secara berasingan untuk mencipta Rumah Pintar kita sendiri seperti Samsung SmartThings Hub, Light Control Switches and Dimmers, Smart doorbell dan banyak lagi.

3. Kesihatan dan Kecergasan

Pelbagai kegunaan yang membanjiri pasaran IOT baru-baru ini semuanya boleh dikategorikan sebagai peranti kesihatan dan kecergasan antaranya peranti Apple, Samsung, Jawbone, dan Mables. 

Peranti tersebut boleh digunakan untuk memantau kadar denyutan jantung, pengambilan kalori, masa tidur, dan mengenalpasti aktiviti serta banyak metrik lain dapat membantu kita untuk sentiasa dalam keadaan sihat. Dalam sesetengah keadaan, pemakai boleh berkomunikasi dengan aplikasi pihak ketiga dan berkongsi maklumat mengenai keadaan kronik pengguna dengan pakar nasihat kesihatan.

Lebih hebat lagi, sebagai tambahan kepada kegunaan peribadi peranti kesihatan tersebut, terdapat beberapa peralatan pintar canggih yang lain iaitu skala, termometer, dan bacaan tekanan darah.

Pengedar ubat pintar seperti Lumma, digunakan secara meluas untuk rawatan di rumah dan penjagaan warga tua. Peranti tersebut membolehkan pengguna mengambil pil dengan jumlah yang ditetapkan dan memantau pengambilannya.

Aplikasi mudah alih yang dipasangkan dengan peranti akan menghantar amaran tepat pada masanya kepada ahli keluarga atau penjaga untuk memaklumkan kepada mereka sama ada ubat sudah diambil atau tidak. Ia juga turut menunjukkan data tentang pengambilan ubat dan menghantar pemberitahuan apabila kuantiti ubat sudah berkurangan.

4. Automotif

Dimuatkan dengan sensor pintar, kenderaan seperti kereta dapat dihubungkan dengan pemandu pada jarak yang jauh. Walaupun sebahagian besar penyelesaian itu disediakan oleh pengeluar kereta, ada penyelesaian lain juga dapat menjadikan kereta lebih “pintar”. Selain daripada kereta, kereta api juga merupakan salah satu kenderaan IOT automotif secara aktif.

BMW telah mengeluarkan aplikasi smartwatch untuk mengawal kereta anda dari jauh. Aplikasi BMW i Remote untuk smartwatch Samsung Gear mempunyai fungsi aplikasi jauh untuk BMW yang akan membolehkan pemandu i3 dan i8 menyemak sistem status kereta, mengecas status dan mengaktifkan sistem iklim kereta.

5. Pertanian

‘Smart farming’ atau peladangan pintar sering diabaikan apabila ia melibatkan perkara rumit dalam perniagaan untuk penyelesaian IoT. Walau bagaimanapun, terdapat banyak produk yang inovatif di pasaran yang ditujukan kepada para petani berfikiran ke hadapan.

Sesetengah peladang menggunakan rangkaian sensor pintar (smart sensor) yang diedarkan untuk memantau pelbagai keadaan seperti kelembapan, suhu udara, dan kualiti tanah. Yang lain digunakan untuk mengautomasikan sistem pengairan.

Salah satu contoh peranti IoT, Blossom, menawarkan kedua-duanya. Sistem penyiraman cerdas ini menggunakan data cuaca tepat masa dan ramalan untuk membuat jadual penyiraman yang optimum untuk halaman anda.

 

 

Terdiri daripada pengawal berkuasa Bluetooth pintar dan aplikasi mudah alih, sistem ini mudah dipasang, persediaan, dan dikendalikan. Walaupun produk ini pada mulanya direka untuk digunakan di rumah, penyelesaian yang sama juga boleh digunakan untuk skala yang lebih besar.

6. Logistik

Pengangkutan, pengurusan armada (fleet management), dan perkapalan mewakili satu lagi kawasan yang digunakan untuk IoT. Dengan label BLE (Bluetooth Low Energy) yang dilampirkan pada bungkusan dan item yang diangkut, anda boleh menjejaki lokasi, kelajuan, dan juga keadaan pengangkutan atau penyimpanan.

Salah satu platform IoT yang inovatif telah digunakan oleh syarikat thethings.iO. Thethings.iO adalah platform IoT yang membolehkan mana-mana syarikat untuk menggunakan penyelesaian IoT yang berskala dan berfleksibel untuk pelanggan mereka berkaitan dengan produk masing-masing. thethings.

Syarikat sensor pintar (smart sensor), Cold Chain, Location Tracker, dan Connected PLC akan dipasangkan dengan papan pemuka berasaskan awan yang kuat (cloud-based dashboard) menyediakan pemantauan dan pemantauan masa nyata bagi suhu dan lokasi untuk Logistik mereka.

Industri sebeginilah yang akan memulakan langkah memodenkan sektor ke arah pendigitalan seiring keperluan semasa dan kita seharusnya mula berubah ke arah ini. Malaysia tidak mahu ketinggalan dalam pendigitalan dari segi ekonomi, pembangunan dan sosial.

credit:
EasternPeak
Industry 4.0
Internet Of Things


Jadi kenapa memilih bidang pengajian yang lain jika bidang multimedia lebih menarik? Jom daftar Diploma Multimedia dan Sarjana Muda Multimedia Kreatif sekarang di Fakulti Sains & Teknologi Maklumat, KUIS!

FSTM menawarkan empat program prasiswazah iaitu;

FSTM Kolej IT terbaik di KUIS - program diploma Sains Komputer, Diploma Multimedia dan Sarjana Muda / Degree
FSTM Kolej IT terbaik di KUIS – program diploma Sains Komputer, Diploma Multimedia dan Sarjana Muda / Degree