FSTM KUIS

Category

video

TIPS PALING MUJARAB UNTUK LAJUKAN LAPTOP ANDA! (99.99% BERKESAN)

Assalamualaikum semua. Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini. Saya faham mesti anda semua geram bila nak buat kerja tapi laptop lembab seperti otak anda. Jangan risau, kami ada penyelesaiannya! Saya akan berkongsi dengan anda semua 6 TIPS MAGIK yang… Continue Reading →

5 aplikasi edit video percuma terbaik untuk Smartphone

Seperti yang kita ketahui mengedit video saat ini tidak hanya boleh dilakukan di laptop atau PC.  Smartphone merupakan teknologi canggih yang direka mampu membuat apa sahaja, termasuk mengedit video. Dengan bantuan aplikasi di telefon bimbit anda dapat melakukan pengeditan video… Continue Reading →

Teknologi Garisan Gol

Sejarah Teknologi Garisan Gol Apabila bercakap tentang bola sepak, tidak semua orang suka dengan keputusan pengadil. Pengadil banyak membuat kesilapan tanpa bantuan teknikal. Tetapi dalam pada masa yang sama, tidak semua juga yang gemar apabila bola sepak yang terlalu dikawal oleh… Continue Reading →

Jenis-jenis Kamera shot dalam Videografi/Filem

Assalammualaikum dan Hi semua, harap semuanya sihat-sihat sahaja   Tajuk yang ingin kami ulaskan untuk post ini berkenaan Jenis-jenis Kamera shot dalam Videografi/Filem.   Kamera shot?Apa itu kamera shot? Kamera shot berfungsi untuk memberi impak kepada sesuatu filem itu dengan… Continue Reading →

Revolusi Animasi di Malaysia

Siapa tidak kenal Mat, watak kartun animasi yang selalu menyarungkan kain pelikat dengan singlet putih. Siapa tidak kenal Yob, Yah, Ana, Opah, Norma, Bo dan Tak? Jika anda tahu nama-nama watak ini, anda sudah tentunya tahu tentang siri animasi karya… Continue Reading →

Apakah teknologi VAR yang baru diguna dalam Piala Dunia 2018?

“VAR” ( VIDEO ASSISTANT REFEREE) Di dalam permainan bola sepak, seringkali berlaku ketidak-adilan diantara pemain ataupun kecurangan pengadil itu sendiri yang “berat sebelah” dalam mengadili sesuatu perlawanan.  Dengan berkembangnya teknologi pada hari ini, pelbagai pihak telah bertungkus-lumus mencari jalan penyelesaian… Continue Reading →

3D Animation dan Perisian Maya

Pernah dengar tak perisian Maya? 3D Animation? Atau kenal pelakon Maya Karin je? Hehe   Sebenarnya, perisian Maya ni digunakan meluas terutama dalam bidang animasi. Salah satu contoh syarikat animasi yang terkenal menggunakan perisian ini adalah Les Copaque, yang menerbitkan… Continue Reading →

Cara Buat Presentation Animasi Menggunakan PowToon

Assalamualaikum, Korang pernah tahu tak pasal  PowToon?… Kalau sebelum ni korang guna Power Point untuk buat slide presentation.. Sekarang korang boleh jadikan slide korang tu penuh dengan animasi dan ikut kreativiti korang sendiri menggunakan PowToon Design. Korang boleh click link… Continue Reading →

Pengaruh industri videografi terhadap masyarakat

Videografi telah menjadi salah satu industri yang trending pada masa kini di dalam pelbagai perkara. Ia sering digunakan sebagai tujuan pemasaran dan pengenalan terhadap sesuatu produk, servis dan lain-lain lagi. Selain itu, penggunaan servis videografi di hari perkahwinan juga semakin… Continue Reading →

© 2019 FSTM KUIS — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑

0Shares