Seperti yang kita ketahui mengedit video saat ini tidak hanya boleh dilakukan di laptop atau PC.  Smartphone merupakan teknologi canggih yang direka mampu membuat apa sahaja, termasuk mengedit video. Dengan bantuan aplikasi di telefon bimbit anda dapat melakukan pengeditan video tanpa kesukaran.

Berikut 5 aplikasi editing video terbaik di telefon anda!

Adobe Premiere Clip

Primiere Clip dapat membuat video yang berkualiti dengan pantas dan seronok dan memudahkan anda untuk share ke laman sosial anda.

Adobe Premiere Clip adalah salah satu aplikasi yang sangat terkenal, Di aplikasi ini anda dapat mengedit video secara manual dengan menggunakan pelbagai musik dan efek. Bila anda tidak sempat menyiapkan video anda dapat menyimpannya terlebih dahulu dan melanjutkannya kemudian, ini adalah salah satu kebaikan dalam aplikasi ini.

FilmoraGo – Video Editing

Filmora terkenal dengan perisian edit video yang luar biasa, jadi tidak hairanlah bahawa app editing video mereka  mengekalkan piawaian yang tinggi.

Jika anda menginginkan aplikasi video editing yang mudah FilmoraGo jawapannnya, kerana banyaknya pilihan efek yang cukup menarik. Di aplikasi ini anda dapat mengedit video seperti slow motio, transisi, masukkan musik, membuat sari kata dan teks, dan masih banyak lagi.

Movie Maker Filmmaker

Di antara aplikasi editing video percuma yang ada, Movie Maker Filmmaker ialah aplikasi percuma yang terbaik.

Dan juga aplikasi ini dilengkapi dengan filter efek dan musik untuk membuat video anda semakin gempak, anda juga dapat memotong video, menyusun ulang video, dan menetapkan titik fokus untuk video anda.

Magisto Video Editor

Magisto adalah aplikasi pengeditan yang mudah digunakan. Matlamat mereka adalah menjadikan video dalam beberapa saat sahaja, setelah anda pilih imej atau video, anda juga dapat memilih gaya penyuntingan sendiri.

aplikasi ini juga menyediakan musik atau and boleh menambah musik anda sendiri.

Magisto adalah percuma untuk mengguna iOS dan Android.

KineMaster

KineMaster merupakan salah satu aplikasi video editing yang masih terkenal sampai saat ini, di aplikasi ini anda bukan sahaja dapat mengedit video anda juga dapat mengedit audio.

Dan juga aplikasi ini merupakan aplikasi telefon yang secara khusus dirancang untuk membantu pengguna Android dan iOS untuk mengedit  dari video biasa menjadi video yang lebih menarik.

Video editing guna Adobe Premiere Clip

Semoga aplikasi-aplikasi ini dapat memudahkan anda untuk mengedit video.


Jadi kenapa memilih bidang pengajian yang lain jika bidang multimedia lebih menarik? Jom daftar Diploma Multimedia dan Sarjana Muda Multimedia Kreatif sekarang di Fakulti Sains & Teknologi Maklumat, KUIS!

FSTM menawarkan empat program prasiswazah iaitu;

FSTM Kolej IT terbaik di KUIS - program diploma Sains Komputer, Diploma Multimedia dan Sarjana Muda / Degree
FSTM Kolej IT terbaik di KUIS – program diploma Sains Komputer, Diploma Multimedia dan Sarjana Muda / Degree