Internet of things atau dikenali sebagai ‘IoT‘. Topik ini adalah salah satu popular dalam zaman pembaharuan teknologi ini. IoT adalah satu kaedah yang boleh menghubungkan internet dengan peralatan, mesin, sensor dan peranti. Peranti ini dapat berkomunikasi atau berinteraksi dengan orang lain melalui internet, dan mereka dapat dimonitor dan dikendalikan dari jauh. 

Perkara-perkara dalam IoT boleh dikaitkan seperti orang dengan implan heart monitor, kamera CCTV di rumah boleh mengesan pergerakan (motion detection) dan menghantar gambar yang telah diambil kepada tuan rumah, sebuah kereta yang mempunyai sensor dibina dalamnya untuk memberi amaran kepada pemandu apabila tekanan tayar rendah. Mana-mana yang dihubungkan dalam rangkaian internet atau menjadi sebahagian daripada mesin yang berhubung dengan internet, dan ada pemindahan data, ia dipanggil sebagai IoT.

1. August Smart Lock

Smart lock adalah satu electromechanical lock yang direka untuk melaksanakan operasi mengunci dan membuka kunci pada pintu apabila ia mendapat arahan dari authorized device menggunakan wireless protokol dan cryptographic key untuk melaksanakan proses kebenaran. Smart lock ini boleh grant atau deny akses jauh melalui mobile app.

Dengan adanya peranti ini, kita sentiasa boleh mengawal pintu depan anda, tidak kira di mana kita berada, dari telefon anda. Produk kami akan sentiasa membantu kita menjauhkan orang jahat dan membiarkan rakan dan keluarga anda masuk.

2. Fitbit Versa Activity Trackers

Activity Trackers adalah satu peranti atau aplikasi yang berfungsi untuk memantau dan menjejaki metrik berkaitan kecergasan seperti jarak berjalan atau larian, penggunaan kalori, kadar degupan jantung, dan kualiti tidur.

3. Samsung SmartThings Hub

SmartThings adalah kaedah sistem yang membolehkan anda untuk mengautomatikkan rumah anda. Sebagai contoh, sistem SmartThings membolehkan anda untuk mengawal lampu, kunci, palam, termostat, kamera, dan pembesar suara dari hab pusat yang boleh anda akses dari telefon pintar anda, serta pelbagai sensor yang boleh anda gunakan dengan sistem Smartthings buat penyelesaian keselamatan yang disepadukan dengan semua elektronik lain di rumah anda.

4. Canary Smart Home Security System

Canary adalah peranti yang paling maju yang anda boleh gunakan untuk melindungi rumah anda daripada ancaman penceroboh. Tetapi monitor rumah hari ini adalah lebih maju. Sebagai contoh, Canary menggabungkan pengesanan video, audio, pengesanan pergerakan, penglihatan malam, siren, dan kualiti udara, suhu, dan kelembapan kepada satu peranti yang boleh anda kendalikan dari telefon anda. Ia adalah sistem yang berfungsi sebagai sistem keselamatan dan alat pemantauan rumah, dan ia juga boleh berfungsi sebagai speaker, yang membolehkan anda bercakap dengan sesiapa sahaja di rumah anda walaupun anda berada jauh.

5. Google Glass

Google Glass adalah alat teknologi moden yang nampak menyerupai cermin mata dan dilengkapi dengan skrin kecil dan ia boleh memaparkan maklumat dalam bentuk smartphone. Pengguna boleh mengawal cermin mata tersebut hanya melalui voice command dan touchpad di tepi bingkai. Ia dilengkapi dengan sambungan Wifi dan Bluetooth dan juga dengan kamera untuk mengambil gambar dan merakam video.