Kawan-kawan selama ini kita seringkali dengar yang dark web itu bahaya dan menakutkan. Selepas korang baca ini mesti nak tahu lagi apa itu dark web.

Apa Itu Dark web??

“Dark web” adalah sebahagian daripada website yang ada di Google, Yahoo, Bing dan lain-lain  yang memerlukan tools untuk diakses. Sekali diakses ia akan jadi seperti website yang biasa digunakan. Dark Web merupakan terma yang merujuk secara spesifik kepada sejumlah laman-laman web yang hanya wujud pada rangkaian berenkripsi. Ianya tidak dapat diketemukan melalui enjin carian konvensional atau dilawati dengan menggunakan pelayar konvensional.

Walaubagaimanapun terdapat beberapa website yang masih ” terlindung”  jika dicari melalui carian yang biasa digunapakai, namun ianya masih boleh dicari dengan menggunakan alamat atau link website tersebut. Special Market juga beroperasi dengan dark web yang digelar “darknet”. Disini kebiasaannya menjual barangan yang secara haram seperti dadah, senjata api, dan sebagainya kemudian kaedah pembayarannya adalah dengan kyptrocurrency iaitu Bitcoin.

Darknets secara umum dapat digunakan seperti:

 • Hacking komputer (cracking, file corruption, dll.)
 • Melindungi para pembangkang dari pembalasan politik
 • Sebarkan file (virus, file peribadi, pornografi, file sulit, dll.)
 • Untuk lebih melindungi hak privasi individu dari pengawasan masa dan sasaran musuh
 • Penjualan barang terlarang di pasar gelap
 • Pemberi Maklumat Rahsia atau kebocoran berita
 • Beli atau jual barang haram
 • Melatih hak asasi manusia seperti hak untuk berbicara atau kontrak bebas dari gangguan komersial atau negara.

Berikut fakta menarik mengenai dark web:

1.Fakta: Web Deep adalah lebih besar daripada Surface Web

Anggaran semasa mencadangkan bahawa Surface Web terdiri daripada 1 bilion dokumen. Web Deep mengandungi 550 bilion, jadi ia jauh lebih besar.

2.Fiksyen: Web Deep dijalankan oleh penjenayah

Banyak berita tentang Deep Web mengelirukan halaman web yang tidak diindeks dengan Dark Web, sebuah sistem yang digunakan untuk menyembunyikan aktiviti dalam talian. Realitinya ialah kebanyakan laman web Deep adalah sah, dikendalikan oleh syarikat dan individu yang bereputasi.

3.Fiksyen: Anda memerlukan alat khas untuk mengakses?

Kebanyakannya Web Deep hanya laman web asas – semua yang anda perlukan adalah pelayar web biasa seperti Google Chrome, Microsoft Edge atau Safari. Dark web di sisi lain menggunakan pelayar khas yang disebut Tor untuk menyembunyikan aktiviti penyemakan imbas – dan anda tidak boleh masuk tanpa ia.

4.Fakta: Kebanyakan Web Deep adalah percuma untuk diakses

Walaupun kandungan Web Deep agak sukar untuk dicari, 95% daripada halaman, video dan imej itu bebas untuk diakses. Kandungan dalam Web yang tidak boleh diakses termasuk kandungan langganan seperti surat khabar dan laman web keahlian.

5.Fiksyen: Dark Web dan Web Deep adalah sama?

Sesetengah pihak menggunakan istilah secara bergantian – tetapi sebenarnya kedua-dua itu adalah berbeza. The Dark Web dibina adalah untuk melindungi identiti dan aktiviti pengguna, serta boleh juga digunakan untuk memalsukan lokasi dan juga untuk melindungi privasi – fakta yang kadang-kadang dieksploitasikan oleh penjenayah untuk perdagangan secara haram. Web Deep adalah kandungan yang tidak boleh diakses oleh enjin carian, menjadikannya lebih sukar untuk dijumpai. Pakar menganggarkan bahawa walaupun Deep Web menyumbang 90% + dari Internet, Web Gelap menjadikan kurang daripada 0.1%.

 

Cara untuk mengakses ke dark web

 1. Guna Virtual Private Network(VPN) yang mendapat rating yang baik.
 2. Tutup segala applikasi yang menggunakan internet biasa. Kerana penggodam komputer boleh akses melalui situ.
 3. Download TOR browser kerana untuk akses ke dark web tidak boleh menggunakan browser yang biasa seperti google atau Yahoo.
 4. Extract TOR browser kerana ia bersesuaian dengan mozila firefox sebagai extension.
 5. Jangan ubah size skrin browser kerana penggodam komputer boleh kesan dengan hanya ubah saiz skrin komputer.
 6. Tutup javascript TOR browser.
 7. Tutup webcam dan mikrofon atau halang dengan tape hitam kerana para penggodam akan cuba mehidupakan dua ini dulu untuk mengetahui keberadaan anda.
 8. JANGAN SESEKALI guna nama,email,gambar,no telefon yang sebenar di dark web.
 9. DILARANG SAMA SEKALI MELAYARI DARK WEB JIKALAU HANYA INGIN MELIHAT GAMBAR ANAK KUCING YANG COMEL.

*SEKADAR PENGKONGSIAN

Kesimpulan teknologi yang digunakan oleh dark web sangat sukar untuk ditembusi kerana ia sungguh rumit dan tiada penguatkuasa untuk dark web ini. Dark web juga boleh digunakan untuk kebaikan atau kejahatan bergantung kepada pengguna.

 

Tor Browser

https://www.torproject.org/download/download.html

 

Disediakan Oleh:

Muhamad Aiman Asyraf dan Muhammad Ridzwan Amzan