Assalamualaikum, Korang pernah tahu tak pasal  PowToon?… Kalau sebelum ni korang guna Power Point untuk buat slide presentation.. Sekarang korang boleh jadikan slide korang tu penuh dengan animasi dan ikut kreativiti korang sendiri menggunakan PowToon Design. Korang boleh click link kat bawah ni kalau nak cuba:

https://www.powtoon.com/

Buat presentation dengan Power Point memang dah cukup menarik bagi sesetengah pelajar dan pensyarah. Tapi kalau korang boleh buat presentation menggunakan PowToon confirm hasilnya akan jauh lebih menarik dan gempak! So, Apa itu PowToon?

PowToon ni sebenarnya adalah sebuah web service yang kita boleh guna  untuk menghasilkan presentation dan video dengan kaedah animasi. Maksudnya camana tu?
Tahu animasi kan? Gambar yang boleh bergerak tuh namanya animasi yang korang tengok cartoon kat tv tu.

Dalam Power Point pun kita boleh buat animasi. Contohnya kalau korang cuba animation dalam Power Point dia ada Fade out, Appear, Fly in dan macam-macam lagi lah . Itu juga animasi. Tapi bagaimana dengan gambar karakter contohnya? Power Point hanya boleh buat animasi bergerak apabila GIF picture dimasukkan. Maka disinilah kelebihan utama PowToon. Sebagai service untuk membentangkan presentation korang.

Okay now sy nak tunjuk kat korang macam mana nak gunakan atau menghasilkan slide presentation menggunakan PowToon ni. Firstly, korang click link kat atas tadi tu, then dia open ke PowToon home page macam kat bawah ni..

Secondly, korang boleh terus click start now, then dia akan suruh korang sign up, klau nak mudah sign up je guna Facebook or Google sign in. Then dia akan bagi 3 option untuk korang pilah nak buat slide untuk jobs, education or personal or korang boleh create sendiri design ikut kreativiti korang..

Okay macam kat atas tu dia ada sertakan beberapa design yang mungkin korang minat atau nak gunakan design tersebut. Tapi kalau korang nak create design korang sendiri boleh click dekat blank Powtoon (start from scratch) Then dia akan keluar macam kat bawah ni..

 

Untuk yang newbies baru nak cuba2 buat powtoon tu biasanya dia akan tunjuk cara macam mana nak mula buat design sendiri, nanti kalau dah expert boleh la buat presentation guna powtoon bila-bila masa je. Okay kat bawah ni ada video tutorial macam mana nak buat presentation guna powtoon.


Outline kursus Animasi guna Powtoon

  • Pengenalan kepada animasi 2D
  • Pengenalan kepada antaramuka pengguna sistem
  • Rancang maklumat di video animasi
  • Template
  • Timelines
  • Storyboard
  • Skrip
  • Suara
  • Penambahan visual/grafik
  • Maklumat lengkap pada pautan di bawah

Kursus Video Animasi 2D oleh Muizz Salleh