Hai! Korang pernah print sijil? Cikgu sekolah? Atau Pernah menjadi setiausaha dalam sesebuah program? Agak lecehkan bila kena print sijil dengan nama yang agak banyak. Kalau kurang daripada 10 helai mungkin mampu lagi nak edit satu-persatu maklumat peserta. Tapi, kalau nak kena print sijil yang bilangan dia banyak? 50 helai? 100 helai? Fuhh berasap jari nak edit satu-persatu dan masa pun banyak terbuang. So, here is the solution. Korang manfaatkan Microsoft Word dengan Microsoft Excel je. Then, you guys can directly print it without editing.

Jom! Ikuti langkah-langkah di bawah. 😉

1. Buka Microsoft Word (MS Word) yang sudah disiapkan dengan format sijil.

2. Buka Microsoft Excel (MS Excel) dan letakkan butiran yang nak diletakkan di dalam sijil seperti nama dan nombor matrik pelajar.

3. Selepas itu, buka MS Word semula dan klik Mailing.

4. Klik Start Mail Merge dan klik Step by Step Mailing Wizard.

5. Selepas itu akan keluar di tepi belah kanan dan klik Letters kemudian klik Next: Starting document.

6. Klik Use the current document. Seterusnya klik Next: Select recipients

7. Klik Use an existing list dan Browse… .

8. Kemudian pilih dekat mana tersimpannya senarai nama dan nombor matrik pelajar yang dibuat dalam MS Excel tadi dan klik Open.

9. Pilih pada sheet mana yang buat senarai nama itu tadi dan klik OK.

10. Kemudian klik Next: Write your Letter.

11. Highlight dulu tempat yang nak diletakkan Nama dan No Matrik itu kemudian klik More items.

12. Klik pada NAMA dan Insert kemudian klik semula pada NO MATRIK dan Insert.

13. Klik Next: Preview your letters.

14. Klik Next: Complete the merge dan Print… .

Mudah dan cepatkan? Lepas ni, sementara tunggu sijil siap print boleh lah layan Netflix dulu. Jangan lupa kongsi dengan kawan-kawan yang lain juga ya. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba! 😀

Kursus Microsoft Office; Word, Excel & Powerpoint Peringkat Pertengahan

Kementerian Hal Ehwal Ekonomi, Putrajaya
Sesi Khas Ramadhan 2019 – Alhamdulillah mengendalikan training untuk 24 orang staf sokongan KHEE di Blok 5, Kompleks JPM Putrajaya.

Kursus MsOffice Word di Kementerian Hal-Ehwal Ekonomi Putrajaya - trainer Che Wan Shamsul
Kursus MsOffice Word di Kementerian Hal-Ehwal Ekonomi Putrajaya – trainer Che Wan Shamsul
Masa Topik Peringkat

Animation
11pg  â€“ 12.30tghr Slide Master/Design* Pertengahan
12.30tghr Penyampaian sijil Tangguh

Kursus Asas MsOffice PERCUMA* – Khas untuk pelajar sekolah atau lepasan SPM 2019. Bersama lepasan SPM dari qariah Surau Taman Kajang Mewah untuk kursus Microsoft Office khidmat komuniti FSTM. *Kursus percuma hanya untuk para pelajar sekolah atau lepasan SPM yang menunggu panggilan IPT.

Berikut liputan kursus Microsoft Office Word dan Excel peringkat awalan;

Animation

4ptg Penyampaian sijil
Tangguh

Bersama Sekolah Kebangsaan Bandar Seri Putra, Kajang. Terima kasih Cikgu Shah sudi berkunjung ke KUIS.

Trainer:
Che Wan Shmsul Bahri
Pn Marziana Abd Majid

Kursus MSOffice Sekolah Kebangsaan Bandar Seri Putra - bersama trainer Che Wan Shamsul
Kursus MSOffice Sekolah Kebangsaan Bandar Seri Putra
Kursus MSOffice Sekolah Kebangsaan Bandar Seri Putra – bersama trainer Che Wan Shamsul