Asalnya PHP adalah bahasa pengaturcaraan bersifat prosedural. Bermula PHP5, oop disokong.

OOP (pengaturcaraan berorientasikan objek) membolehkan struktur program yang lebih jelas, boleh diguna semula, dll. Yang cuba nak diketengahkan kali ini adalah memudahkan pelaksanaan dalam bentuk kerangka projek (framework).

Framework PHP seperti Yii, CakePHP & Laravel semakin popular dalam industri . Antara kelebihan framework struktur kod lebih kemas, seragam dan standard. Berbanding dengan naked-PHP yang mana programmer boleh apply koding dengan struktur ‘sukahati aku, yang penting berfungsi’, framework ada struktur piawai berdasarkan MVC (model, view,controller).

Depa kata sebelum terjun ke framework MVC, elok kita study sikit macam mana oop di implement dalam PHP. Mungkin kami akan membandingkan dengan gaya oop Java.

1. Contoh struktur metod dalam PHP bermula dengan keyword function
function set_name($name) {

.
2. Rujukan kepada data/metod dalam kelas menggunakan simbol anak panah (->)

.
3. Constructor diberi nama __construct (dua kali underscore)
function __construct($name) {

.
4. Had capaian (access modifier public, protected, private)
class Fruit {
public $name;
protected $color;
private $weight;

5. Perwarisan (inheritance) menggunakan keyword extends
class Strawberry extends Fruit { }

.
6. Capaian kepada metod static guna tanda (::)
<?php
class ClassName {
public static $staticProp = “fstmkuis”;
ClassName::staticProp();
?>

InsyaAllah bersambung di http://fstm.kuis.edu.my/blog/php-oop/

FSTM Kolej IT terbaik di KUIS - program diploma Sains Komputer, Diploma Multimedia dan Sarjana Muda / Degree
FSTM Kolej IT terbaik di KUIS – program diploma Sains Komputer, Diploma Multimedia dan Sarjana Muda / Degree

FSTM mempunyai dua buah jabatan utama iaitu Jabatan Teknologi Maklumat (Multimedia) dan Jabatan Sains Komputer. Pelbagai program IT dipacukan bersama rakan teknologi industri seperti Microsoft, Redhat Academy, Cisco, Adobe dan Amazon Web Services.

FSTM menawarkan empat program prasiswazah iaitu;

BT01 Sarjana Muda Multimedia Kreatif (Media Interaktif) (Kepujian)
=> bit.ly/fstmbcm
BT02 Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Teknologi Rangkaian) (Kepujian)
=> bit.ly/fstmbcnt
MS36 Diploma Multimedia
=> bit.ly/fstmdmm
MS39 Diploma Sains Komputer
=> bit.ly/fstmdcs
Manakala program pengajian pasca-siswazah;

PT01 Ijazah Doktor Falsafah Multimedia Kreatif
MC03 Teknologi Maklumat
=> bit.ly/fstmmit
MT20 Sains (Multimedia Kreatif)
.
Pengajian Asas Teknologi Maklumat (oleh Pusat Asasi KUIS). Panduan dan syarat kemasukan asasi di sini
=> bit.ly/fstmasasi

Penulis:
KHIRULNIZAM ABD RAHMAN, Pensyarah Jabatan Sains Komputer, FSTM KUIS.

Beliau merupakan seorang trainer dalam bidang pengaturcaraan server dan antaramuka web (web front-end & backend) semenjak tahun 2000. Disamping itu juga amat berminat dalam pembangunan applikasi mobile Android, IONIC, JSON, LARAVEL dan PHP-MySQL.

Blog peribadi beliau di khirulnizam.com . Beliau boleh dihubungi melalui email khirulnizam@gmail.com , atau Whatsapp: http://wasap.my/60129034614