Nur Syahiran & Mohd Azrul

 

Drawing tablet adalah merupakan ‘tools’ untuk memudahkan para animator menyiapkan kerja-kerja mereka.

Dengan adanya drawing tablet, anda akan dapat mengeluarkan imaginasi kreatif anda dalam bentuk digital seperti komik digital, animasi 2D/3D dan lain-lain.

Sungguh hebat dan menarik bukan?

Jika anda ingin mencari drawing tablet yang berbaloi, di sini saya senaraikan beberapa drawing tablet yang awesome!

 


 

1) Huion H420 USB Graphics Drawing Tablet Board Kit

Sesuai dengan semua aplikasi grafik utama seperti  Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Fireworks, Macromedia Flash, Comic Studio, SAI, alat cat sai, Infinite Stratos, 3D MAX, Autodesk MAYA, Pixologic ZBrush dan sebagainya.

 • USB interface, Plug & Play – Tidak perlu install external driver, sangat mudah.
 • Pen scrolling – Boleh melihat dokumen dan halaman web dengan menekan butang tengah pen digital di atas kawasan kerja tablet. (Hanya untuk Windows.XP / Vista / Windows 7, tidak tersedia untuk Mac OS).
 • Fungsi sebagai kursor dan papan sebagai skrin, apabila anda menggerakkan pen ke sudut papan, kursor pada layar anda bergerak ke sudut layar yang diarahkan dan lain-lain.
 • Tiga express keys – seperti halaman semasa dekat, menyimpan halaman semasa.

2) XP-Pen Artist 15.6″ Drawing Tablet

Sesuai untuk Windows 10/8/7, Mac OS versi 10.8 atau yang lebih baru, dan perisian grafik utama seperti Photoshop, Painter, Illustrator, Clip Studio, dan lain-lain.

 • Nikmati reka bentuk kaca berkualiti tinggi yang memberi anda ketepatan yang tinggi dan menghalang debu.
 • Teknologi stylus PN03S memberikan kepekaan tekanan pen instant sebanyak 8192.
 • USB type-C.
 • Fungsi membolehkan pengguna membuat lakaran, cat, reka bentuk dan mengedit terus dari skrin tablet.

3) Wacom Intuos Pro Digital Drawing Tablet

Sesuai dengan semua aplikasi grafik utama seperti  Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Fireworks, Macromedia Flash, Comic Studio, SAI, alat cat sai, Infinite Stratos, 3D MAX, Autodesk MAYA, Pixologic ZBrush, clip studio dan sebagainya.

 • Saiz besar adalah reka bentuk tablet super-tipis dengan jejak yang lebih padat (16.8 “x 11.2”) dan kawasan aktif yang lebih besar daripada model terdahulu (12.1 “x 8.4”).
 • USB port, Windows® 7 or later (64bit).
 • Mac OS 10.10 atau yang lebih baru

4) Parblo Coast10 10.1” Digital Pen Tablet Display Drawing Monitor

 • Drawing Tablet ini termasuk ke dalam Display Drawing Monitor, di mana anda boleh langsung menggambar dan melihat hasilnya di monitor tablet tanpa harus terhubung pada komputer desktop atau laptop. Salah satu kelebihan Parblo Coast10.1” ini adalah angle view yang dapat diaturkan dengan kehendak anda dengan baik secara horizontal mahu pun vertikal. Dengan begitu anda dapat melihat secara ketepatan komposisi gambar yang anda buat.
 • Drawing Tablet Monitor ini dilengkapi dengan Stylus atau Pen dengan ukuran yang hampir sama dengan Drawing Pen pada umumnya. Selain itu, Pen ini juga dilengkapi dengan teknologi tanpa bateri, sehingga bebannya akan sangat ringan dan menawarkan pengalaman seperti ketika anda menggunakan pensil atau Drawing Pen ketika menggambar.
 • Tablet ini juga kompatibel dengan berbagai software design populer seperti Adobe Photoshop, Illustrator, CorelDraw, Fireworks dan lain-lain. Tablet ini dapat bekerja baik dengan sistem operasi Windows XP dan Vista. Namun jangan risau untuk yang sudah menggunakan versi terbaru seperti Windows 8 atau Windows 10, tablet ini pun akan bekerja secara optimal.

 


Saya harap dengan senarai ini dapat membantu sedikit sebanyak dalam pencarian drawing tablet anda. :3