Net neutrality adalah idea atau prinsip dimana ISP ataupun Internet Service Provider perlu membekalkan data kepada pengguna secara sama rata tidak kira sumber, kandungan dan tujuan data tersebut digunakan. Ini bermakna semua pengguna akan menikmati kelajuan, kualiti dan kuantiti internet yang sama tidak kira apa jua plan internet yang digunakan. Berikut fakta yang anda perlu tahu.

Peraturan Net Neutrality

1.Blocking

ISP tidak boleh mendiskriminasi kandungan sah di internet dengan menyekat website ataupun apps tertentu.

2.Throttling

ISP tidak boleh memperlahankan kelajuan perjalanan data untuk mana-mana kandungan selagi ia masih sah dan tidak melanggar peraturan.

3.Kepentingan berbayar

ISP tidak boleh mengutamakan pengguna premium dimana pengguna membayar untuk kelajuan internet yang lebih laju dari pengguna tidak berbayar.

 

Kenapa Kita Perlu Menitikberatkan Net Neutrality?

Sekiranya kita kembali 10-20 tahun yang lalu, internet membawa perubahan besar kepada manusia dan individu. Berapa banyak kemajuan dan inovasi yang boleh kita nikmati sekarang kerana internet? Adakah anda berfikir bahawa banyak perkembangan dan inovasi ini boleh datang tanpa internet neutral? Internet neutral menyediakan perkhidmatan yang adil dan tidak adil, kumpulan kecil atau individu seperti pelajar kolej/universiti boleh bersaing dengan syarikat besar dari segi inovasi. Berapa banyak laman web / perkhidmatan besar pada asalnya dipelopori hanya oleh anak didikan kolej/universiti? Cuba ingat semula sejarah laman web seperti Google, Facebook, WordPress, dan banyak contoh lain. Ramai daripada mereka bukan pemain awal dalam bidang masing-masing.

 

Facebook semakin maju.

Facebook sebagai contoh, mereka mula lebih lewat berbanding MySpace dan Friendster. Tetapi Facebook sebagai aplikasi baru, mempunyai peluang yang sama untuk bersaing kerana internet neutral. Bayangkan jika MySpace digunakan untuk menyatukan penyedia internet untuk mendapatkan akses internet yang lebih baik daripada pemain baru seperti Facebook, Facebook tentu tidak akan menjadi besar seperti sekarang atau bahkan mati lebih awal. Bayangkan ini bukan sahaja berlaku dalam bidang media sosial, tetapi dalam semua aspek yang berhubungan dengan internet. Inovasi akan mati tanpa internet neutral, dan itu akan menjejaskan ramai pihak.

 

E-commerce di Indonesia.

Kita bandingkan dengan Indonesia, dan dengan permulaan yang berjaya di sini. Contohnya, dalam dunia e-dagang.

Pada tahun 2009, sebuah laman web e-dagang kecil yang dilancarkan kepada orang ramai, yang dipanggil Tokopedia. Tokopedia diasaskan oleh 2 orang Indonesia muda untuk bertindak balas terhadap cabaran e-dagang yang penuh penipuan dalam talian pada masa itu. Beberapa bulan kemudian, eBay memasuki pasaran Indonesia dan bekerjasama dengan Telkom untuk melancarkan plasa.com. Bayangkan jika pada masa itu Telkom mendiskriminasikan akses internet antara Plasa dan Tokopedia di mana pengguna internet boleh melawat Plaza dengan lebih cepat, akankah Tokopedia dapat berkembang sampai sekarang? Banyak penyokong internet neutral bersetuju bahawa internet telah menjadi keperluan asas manusia di dunia moden, seperti elektrik. Tidak ada istilah elektrik premium, dan tidak sepatutnya ada.

Pergi ke link ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut.