Sebagai salah satu ciptaan yang paling mudah dan teknik popular dalam penyetempatan dalaman, Wi-Fi menyediakan banyak perkhidmatan seperti yang sepatutnya. Anda boleh menyambungkan peranti anda tanpa rangkaian kabel, memantau perubahan suhu dalam masa nyata, mengawal rumah pintar, mengesan telefon anda dengan tepat dan Wi-Fi juga menjadi kriteria yang paling penting untuk memilih bar snek untuk berehat atau hotel untuk menginap malam. Walau bagaimanapun, masih terdapat risiko apabila menggunakan Wi-Fi awam. Antara risiko menggunakan Wi-Fi percuma adalah seperti berikut :

1. Pendedahan maklumat peribadi.

Risiko yang sangat biasa yang boleh mendatangkan bahaya kepada anda melalui penyambutan ketika anda disambungkan ke Internet. Apabila PC anda menghantar data ke laman web atau perkhidmatan, kemungkinan penyerang akan campur tangan agar data anda tidak lagi tertutup.

2. Rangkaian yang tidak diskriptikan.

Sekiranya permindahan data berlaku antara komputer dan penghala dienkripsikan, maka ia selamat dari dibaca oleh orang lain melainkan mereka dapat mentafsirkan enkripsi. Biasanya penyulitan dilumpuhkan dalam penghantar yang baru dihasilkan. Jika orang yang membina rangkaian itu bukan seorang yang baik, maka rangkaian itu mungkin tidak dilindungi oleh penyulitan dan anda tidak akan mengetahuinya.

3. Jangkitan Malware

Semakin banyak virus malware dan virus Wi-Fi dijumpai akhir-akhir ini, yang boleh menyebarkan kelajuan dipercepat dari satu rangkaian Wi-Fi kepada yang lain disebabkan oleh penggunaan Wi-Fi yang tinggi. Kelemahan perisian adalah suatu titik lemah. Ia adalah sasaran untuk penggodam yang boleh menulis kod tertentu untuk membuat sebahagian besar kerentanan menjangkiti peranti anda.

4. Pengintipan

Terdapat perisian khas dan peralatan perkakasan yang boleh dibeli oleh penggodam dengan mudah untuk membantu mereka mengintip rangkaian Wi-Fi anda supaya semua tingkah laku anda akan terdedah kepada mereka. Mereka juga boleh mendapat akses kepada semua perniagaan, sumber, akaun dan kata laluan dalam talian anda, sejarah pelayaran dan lain-lain, apa-apa maklumat yang mereka mahukan.

5. ‘Malicious Hotspots’

Wi-Fi yang anda hubungkan dengan komputer anda berkemungkinan adalah rangkaian yangg tidak baik. Ini mungkin kerana WiFi itu telah dijangkiti, tetapi mungkin juga kerana anda disambungkan ke rangkaian honeypot. Contohnya, jika anda menyambung ke “Wi-Fi Awam” di tempat awam, anda tidak boleh benar-benar yakin bahawa rangkaian itu sebenarnya rangkaian Wi-Fi awam yang sah dan bukannya satu yang disiapkan oleh penyerang dalam cubaan untuk menipu orang yang menyambung.

Rujukan: https://www.free-wifi-hotspot.com/public-wifi-risks-and-how-to-avoid-them/

Disediakan oleh: Muhammad Fitri Bin Ahmari & Muhammad Firdaus Bin Azmi