Obses dengan mobile gaming?? Nak RAM 8 GB atau 6 GB? Tak lag? Dan yang paling penting ada feature utk disable gangguan call atau mesej? Jangan risau, ini top 10 phone gamers yang sesuai untuk anda!!!

1. Xiomi Pocophone F1

Pocophone F1 antara smartphone yang ngam dengan mana-mana games sekalipun dengan keperluan 4000mAh battery dengan 8gb RAM memang menepati cita rasa gamers.

2. Xiomi Black Shark 2

smart kan!!

Bahagian yang paling menarik ialah mod “Ludicrous” di Black Shark 2 yang menghasilkan prestasi permainan yang mantap dengan memperuntukkan kuasa pemprosesan keseluruhan telefon pintar untuk permainan.

Selain prestasi yang menakjubkan, harga Black Shark 2 juga merupakan tarikan buat peminat mobile gaming

3. Samsung Galaxy S10+

Siapa penggemar Android, Samsung Galaxy S10+ antara pilihan terbaik. bukan sekadar chipset yang menjadikan telefon permainan ini sangat baik. Mereka mempunyai paparan Super AMOLED yang tajam dengan sokongan untuk rangkaian dinamik yang tinggi, jadi anda akan mendapat visual yang hebat dalam filem dan permainan. 

4. Xiomi Mi 9

Xiaomi Mi 9 adalah peranti serba hebat dengan harga yang berpatutan sesuai dengan pengguna yang mahukan smartphone yang berbaloi untuk dibeli dengan performance yang cantik tanpa lag.

Peranti ini didatangkan dengan chipset yang berkuasa serta menyokong sehingga 20W pengecasan yang cepat. Secara keseluruhannya Xiaomi Mi 9 adalah peranti mid-range yang mengagumkan dengan harga yang agak rendah. Dengan permukaan belakang yang berkaca dan agak melengkung memberikan rasa yang selesa kepada pengguna.

Selain itu, resolusi Full HD 1080 x 2340 dengan kecerahan yang hebat. Haa,, korang yang suka main game tu pasti nakkan game yang korang main betul-betul HD. Barulah rasa syok main game sampai tak ingat dunia kan?!

5. OnePlus 7

The OnePlus 7 Pro masih menyampaikan kuasa terkini di bawah hood dengan Qualcomm’s Snapdragon 855 chipset dan pilihan sehingga 12GB RAM.

Ini bermakna permainan berjalan dengan lancar, dan OnePlus 7 Pro adalah telefon pertama syarikat dengan paparan QHD, . Di samping itu resolusi yang tajam adalah saiz paparan yang besar, yang menawarkan 6.67 inci tanpa sebarang kamera atau notch mengambil ruang. 

6. Asus Zenfone 5Z

Permukaan kaca belakang yang menarik dengan corak cahaya bulatan menjadikan Asus Zenfone 5z sebagai daya tarikan. Dengan berat hanya 155 gram, Zenfone 5Z terasa ringan dan seimbang apabila memegang telefon pintar ini. Kelihatan hebat walaupun rasanya biasa.

Pemprosesan Qualcomm Snapdragon 845 dengan variasi 6GB RAM untuk 64GB storan dalam dan 8GB RAM untuk 256GB storan dalaman. Smartphone ini membolehkan kita menggunakan pelbagai aplikasi ringan dan berat.

Malah, semasa bermain permainan games,  peranti ini tidak ada lag. Selain itu, ia juga dilengkapi dengan teknologi OptiFlex, yang membantu dalam membuka aplikasi yang kerap digunakan dengan lebih cepat. Jadi, bagi gamers yang mempunyai komitmen lain contohnya sekejap nak balas whatsapp sekejap nak main game sesuai sangat dengan smartphone ini.

7. Huawei Mate 20 Pro

Walaupun Mate 20 Pro bukan telefon permainan, Kirin 980 dan 6GB RAM menjanjikan prestasi tinggi untuk paparan multimedia. Dan ia berjaya: dalam mengendalikan streaming kasual dan permainan tanpa halangan.

Sepasang speaker – satu di dalam lubang suara, satu dipasang di dalam port USB-C – memberikan bunyi yang mengagumkan. 

8. Honor Play

Honor Play dilengkapi dengan Hisilicon Kirin 970 dengan 4GB RAM, 64GB storage serta bateri 3,750 mAh. Biarpun reka bentuk Honor Play besye-besye je tetapi kesederhanaan dan geometrinya menjadikannya sangat baik untuk dipegang dan digunakan. Dilengkapi dengan camera AI dan pengimbas cap jari selaras dengan ciri smartphone zaman digital ini. Dengan resolusi 1080 pixel, anda juga boleh menukar resolusi skrin antara 720p dan 1080p. Terdapat juga pilihan perisian untuk menukar antara 1080p dan 720p secara automatik untuk memaksimumkan hayat bateri.

9. Black Shark Helo

Black Shark Helo mempunyai ruang simpanan permainan yang sangat besar kerana ianya didatangkan dengan 3 variasi  RAM yang berbeza iaitu 6GB + 128GB, versi 8GB + 128GB dan versi 10GB + 256GB. Untuk gamers yang baru berjinak dalam mobile gaming 4GB RAM keatas sudah memadai untuk mengelakkan game jadi lag.

Selain itu, Black Shark Helo juga merupakan antara telefon yang dicipta khas untuk gaming . Buktinya dalam 50 saat sahaja, terdapat lebih 100,000 unit jualan terjual. Malah, dalam  tempoh  618 , jualan Black Shark Technology telah memecahkan rekod sehingga 2 juta,  dan  ia memenangi jualan dua kali ganda kategori telefon pintar permainan dan jualan keseluruhan. Dengan resolusi skrin 2160×1080 pixels ianya menambahkan lagi keseronokan bermain game dalam HDR.

Dan ciri yang paling diminati oleh semua gamers iaitu Shark Key. Fungsi butang ini adalah  untuk mod prestasi tinggi dengan menutup semua aplikasi semasa. So, bila korang main game tu performance telefon lebih lancar.

nah,, siap ada LED strip lagi!!!

10. Asus ROG Phone

Asus ROG Phone adalah telefon yang kuat dengan banyak ciri tambahan untuk menarik pemain. Ia juga mempunyai kelebihan yang ketara berbanding Razer Phone 2 yang setanding.

Ciri-cirinya yang kukuh untuk telefon : Snapdragon 845 ‘overclocked’, 8GB RAM dan bateri 4,000mAh, serta skrin kadar refresh 90hz yang hanya memasuki 120hz Razer Phone 2. 

Bagi permainan, telefon pintar “AirTrigger” sentuh sensitif di bahagian atas kanan dan kiri atas telefon (apabila dipegang di landskap) adalah suatu yang gempak, disesuaikan untuk bermain bahawa telefon pintar biasa tidak mempunyai ciri tersebut.